Meslegi olmayan kişileri, bari "Bilgisayarcı" olsun diye yetiştirmeyi kendine amaç edinen " Yetkili Egitim Merkez "lerinin yetiştirdigi "Yazılımcı, Sertifikalı, Cracker"ların durumunu anlatan makaleyi okuyunca çok etkilendim. EMO nun basın açıklamasından sonra Microsoft Certified System Engineer olan ünvanı Microsoft Certified System Expert olarak değiştirmiş.
Yazı Şule Tansal'a aittir. Ben özetledim yazının orjinalı "Elektrik Mühendisligi" dergisi Kasım 2006 da 429 uncu sayısında yayınlanmıştır.
Linki : " http://www.emo.org.tr/resimler/ekler/f88d16112663ef3_ek.pdf?dergi= "
Ülkemizde Bilgisayar Mühendisligi alanında egitim veren 61 fakülte (Kıbrıs dahil) bulunmaktadır. Bilgisayar mühendisligi alanında kontenjan toplam 3.290 kişidir (İkinci egitim ve burslular dahil). 2005 yılında Bilgisayar Mühendisligi egitimi veren üniversite sayısı 55 iken bu 2006 yılında 64 olmuştur.
Mühendislik fakülteleri dışında 4 yıllık egitim başka programlarda bulunmaktadır. Egitim fakültelerde ise "Bilgisayar Ögretmeni" yetiştirmektedir.
Eleman açıgı söylemleri, bir yandan sektörde çıg gibi büyüyen "Yetkili Egitim Merkezi" oluşumlarını kolaylaştırmakta, bir yandan da marka-ürün temelli egitimlerle tek tip insanlar yetişmesine katkıda bulunmaktadır.
Yukarda sözünü ettiğimiz öğrenme biçimleri dışında informal öğrenmeler diyebileceğimiz, herhangi bir kurum/kuruluşa tabi olmadan kişilerin merak ve ilgileri ile tetiklenen Bilgisayar başı/İnternet başı/Forum başı öğrenmeler diyebileceğimiz dergiler/ CD’ler, televizyon programları ve web siteleri bilginin sınırsızca dolaştığı ortamlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hemen hiçbir meslek alanında rastlanmayan bir “sınırsızlık” söz konusudur. Bu sınırsızlık, “Hiçbir iş sahibi olamayanları ‘Bilgisayarcı’ yapalım” noktasına kadar gelmiştir. Bilgisayar–Bilişim eğitimleri konusunda uluslararası çalışmalara bakıldığında doğrusu kafa karışıklığımız biraz daha artmaktadır. Çünkü Bilgisayar Bilimleri ve Bilgisayar Kullanımı diyebileceğimiz bir sınıflandırma söz konusudur ve Bilgisayar Mühendisliği donanım (elektronik) ağırlıklı olarak ele alınmaktadır.
Diğer mühendislik eğitimlerinin tartışma çerçevesi belli iken Bilgisayar Mühendisliği’nde çerçeveyi oluşturmak oldukça güç görünmektedir. Geçmişte yaşanan “alaylı-okullu” tartışması, bugün “mühendis – yazılımcı – sertifikalı – hacker – cracker” gibi kavramlara evrilmektedir. Bilgisayar Mühendisleri savunmadıkları alanlarını bir gün kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklardır.
-Bu konu hakında çok tartışılmıştır lakin bütün sorunun kaynagı bir firmanın bu kadar büyük olması. Mühendislik fakültesinden mezun hiç bir mühendisin uzmanlıgı bir firmanın pazarladıgı ürünleri iyi bir şekilde kullanmak olmamalı. Microsoft ürünlerini ileri seviyede hakim ve kullanma biliyorsanız, siz o konuda uzman (expert) sınızdır, bu sizi mühendis yapmaz.
Bir diger önemli gerçekde "Diplomanın bir referans oldugu ve en önemli şeyin kişisel beceri ve yetenek oldugu"dur. Size ne ünvan verilirse verilsin.