“Internet’te bir avatar normal hayatta bir insan kadar enerji tüketiyor” gerçeği geçtiğimiz günlerde webde büyük bir tartışma başlattı. Bilgi teknolojileri yazarı Nicholas Carr yaptığı matematik hesapta SecondLife avatarlarını çalıştırmak için gerekli sunucu tarlalarının ve bu servisleri kullanan PClerin haracadığı enerjiyi buldu. Bu enerji miktarı gelişmekte olan ülkelerde ortalama bir insanın harcadığı enerji kadar. Carr’ın ortalamlara göre yaptığı hesaba göre:

  • Bir SecondLife avatarı yılda 1,752 kWh elektrik tüketiyor.
  • Dünyada bir insan yılda 2,436 kWh elektrik tüketiyor.
  • Bir Brezilyalı yılda 1,884 kWh elektrik tüketiyor.

Bu tartışmalar bilgisayarların harcadığı karbondioksit hesabıyla gelişti. Daha sonra Google beyaz değilde siyah zeminde çalışsaydı harcadıgı enerji ne olurdu yorumu da bu tartışmalara katıldı. Google’un sunucu tarlalarını elektrik santrallarına yakın yerlere taşıması da bu tarlalarda ne kadar fazla elektrik tüketildiğine bir işaret. Ayrıca teknolojik trend yakalayıcı O’Reilly kısa bir süre önce Temiz Teknoloji Konferansı düzenlediğini ilan etti.

Tamamiyle beyaz renk gösteren bir monitör 74 Watt elektrik kullanıyor halbuki tamamiyle siyah olan bir ekranda bir monitör 59 Watt enerjiye ihtiyaç duyuyor. Günde 200 milyon hit aldıgı düşünülürse, ve her birinde 10 saniye görüntülense , günboyunca 550,000 saat görüntüleniyor. Tam ekran modunda görüntülendigi düşünülürse,  15 Wattlık bu fark,  8.3 Megawatt-saat günde veya  3000 Megawatt-saat yılda.

Adres bile var
http://google-black.blogspot.com/

An Inconvinent Truth

An Inconvenient Truth filminden bir görüntü.

Bu sürdürülebilir gelecek (”sustainable future”) tartışmaları Amerikan politik yıldızı Al Gore’un küresel ısınma odaklı Rahatsız Edici Gerçek (”An Inconvenient Truth“) filmi ile adeta zirveye ulaşıyor. Yakında Türkiye’de de gösterime girecek bu belgesel filmde son günlerde dengesizce yaşadığımız sıcak günlerin sebebi anlatılıyor, denizler 6 metre yükseldiğinde neler olacak vs. detaylı inceleniyor ve bunu engellemek için ne yapılabileceğimiz tartışılıyor.